CS Gloria Bistrița a obținut o primă victorie în demersul de a anula „Legea 40 %” a lui Eduard Novak, fostul ministrul al Sportului. CS Gloria Bistrița, club sportiv finanțat din bani publici, are nu mai puțin de nouă jucătoare străine în lot.
CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud, echipa de handbal feminin din prima ligă a României, Liga Florilor, finanțată majoritar din bani publici, a obținut în instanță anularea ordinului dat de fostul ministru al Sportului, Eduard Novak, care prevedea obligativitatea participării în jocurile de echipă a 40% jucători români. Decizia nu este definitivă.
Eduard Novak, fostul ministru al Sportului, a lăsat moștenire Legea 40%, cea care impunea echipelor din România, indiferent de sport, o cotă minimă de 40% de jucători români pe teren. Mare parte din entitățile sportive s-au opus cu vehemență. Unele au mers și în instanță, iar Clubul Sportiv Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud a avut câștig de cauză în prima fază.
Oficialii clubului din Bistrița au contestat ordinul emis de Eduard Novak, care prevede sancționarea cluburilor care folosesc într-un meci un procent mai mare de 60% de sportivi străini. Amenzile sunt cuprinse între 3.000- 30.000 lei pe meci și, implicit, obligă toate echipele să aibă în teren minimum 40% din totalul sportivilor români. Judecătorii Curții de Apel Cluj au admis cererea înaintată de reprezentanții clubului CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud, solicitare prin care au cerut anularea ordinului cunoscut sub numele de Legea 40 % și, ulterior, au decis să anuleze Ordinul emis de Ministerul Sportului în 2022.
Secţia a III-a contencios administrativ şi fiscal a Curții de Apel Cluj a decis, în prima instanță, că „anulează Ordinul Ministerului Sportului nr. 500/2022 privind aprobarea Instrucţiunilor de stabilire a participării sportivilor de performanţă români, la nivel de seniori şi tineret, într-o pondere de minimum 40% din totalul de sportivi participanţi la competiţiile sportive naţionale oficiale, la sporturile de echipă”.
Partea pârâtă, în speță Ministerul Sportului, transformat acum în Agenția Națională pentru Sport și condus de Elisabeta Lipă, poate face recurs în termen de 15 zile la Curtea de Apel Cluj.
În prezent sportivii străini care sunt legitimați la echipe din România obțin venituri cu mult mai mari decât în țările din care provin, iar în competițiile sportive de echipă, joacă împotriva României. Credem că ar fi, totuși, important de ”crescut” și sportivii români, mai ales că cea mai mare parte a bugetelor cluburilor provin din bani publici, bani care sunt colectați de către stat de la…cetățenii români.