Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a făcut anunțul momentului cu privire la intrarea României în programul de vize al Statelor Unite, Visa Waiver.
Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, și-a exprimat optimismul cu privire la posibilitatea ca România să intre în programul Visa Waiver, în anul 2025. De asemenea, el a subliniat că este încrezător că și companiile aeriene vor anunța în curând deschiderea unor rute directe către Statele Unite.
Conform declarațiilor sale, Ambasadorul Andrei Muraru a subliniat că posibila eliminare a vizelor în anul următor ar putea juca un rol semnificativ în consolidarea legăturilor între România și Statele Unite. El a menționat că această măsură ar putea facilita schimburile profesionale, instituționale, turistice și de afaceri între cele două țări, contribuind astfel la construirea unor legături mai solide și la stimularea diverselor aspecte ale colaborării bilaterale.
„În 2021 am avut peste 17% în timp ce în 2022 am avut 12,61%, acea cifră mare din 2012 s-a datorat condiţiilor extraordinare de pandemie, când am avut de peste trei ori mai puţine aplicaţii pentru viză și numărul a rămas constant dar raportat la numărul total de cereri. Nu este o scădere conjuncturală, vine ca urmare a unor eforturi pe ambele maluri ale Atlanticului și la București și la Washington, a unor semnale transmise și de partea română și americană către publicul român. Anul trecut am avut un număr substanțial mai mare de aplicații pentru viză, în continuare Ambasada SUA încurajează pe toți cei care au o viză care a expirat să solicite reînnoire, fără interviu. Noi credem că acest trend arată pe de o parte o tendință pozitivă și în spate stă voința ambelor guverne de a îndeplini toate condițiile privind scutirea de vize și de a permite României să intre în acest program Visa Waiver, sperăm noi de anul viitor”, a subliniat ambasadorul.
El a subliniat că, în ciuda ratei actuale de refuz a vizelor pentru România, care se ridică la 8,79%, depășind astfel cerința programului de a menține o rată de refuz sub 3%, există numeroase precedent în istoria programului Visa Waiver unde state cu cifre semnificativ mai mari au reușit să intre în program în anul următor.
„Eu sunt foarte optimist că acest lucru se va întâmpla. Sigur, 8,79% pare mare în raport cu cerința programului de a avea o rată de refuz sub 3%, dar există multe alte exemple în istoria programului Visa Waiver, în care state cu cifre mult mai mari ca România, au reușit să intre în anul următor în program”, a mai spus el.
Ambasadorul a adăugat că, în plus față de rata de refuz, este esențial să fie implementate și acorduri bilaterale. El a subliniat că, în ceea ce privește rata de refuz, numărul solicitărilor de viză are o importanță deosebită. Andrei Muraru a mai explicat că, în contextul intrării Poloniei în programul Visa Waiver în 2019, cu o diasporă semnificativ mai mare, având aproximativ 9,5 milioane de polonezi în Statele Unite, aceasta nu a experimentat un val atât de semnificativ de imigranți.
„Chiar dacă România intra în Visa Waiver, nu poți să urci imediat în avion, trebuie să completezi un formular online (…) SUA păstrează în continuare o procedură simplificată pentru a proteja teritoriul SUA de eventuale intrări a unor persoane certate cu legea sau care au interdicție de a călători”, a mai declarat Andrei Muraru.