Povestea celor aproape cinci ani de şantier, la capătul cărora Casa Memorială “Iuliu Maniu” de la Bădăcin a fost salvată de la distrugere, este prezentantă într-un volum recent apărut la Editura “Caiete Silvane” din Zalău. Cartea poartă semnătura preotului Cristian Borz, cel căruia i se datorează în mare măsură proiectul de reabilitare a acestui monument istoric.
O nouă carte a văzut lumina tiparului la Editura „Caiete Silvane”, în colecţia „Memoria”, cu sprijinul Parohiei Greco-Catolice și al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Este vorba despre volumul scris de preotul Cristian Borz şi intitulat “Jurnal de șantier. Reabilitarea Casei Memoriale «Iuliu Maniu» de la Bădăcin”.
Preotul Cristian Borz spune că la baza acestei cărţi stă un jurnal pe care l-a ţinut pe parcursul anilor în care Casa Memorială s-a aflat în şantier. Volumul poate reprezenta un adevărat manual de bune practici pentru cei care au sau vor avea curajul de a se implica în proiecte similare și care vor putea să învețe să evite anumite greșeli și să aleagă, poate, căi care să îi ducă mai degrabă spre un final fericit.
Conacul de la Bădăcin este monument istoric memorial, construit în 1879 de către Ioan Maniu, tatăl marelui om politic Iuliu Maniu. După anul 1947, când Iuliu Maniu a fost arestat, casa a fost transformată pe rând în depozit de îngrăşăminte chimice, sediu de gospodărie mixtă, tabără pentru copii, cămin pentru copii cu handicap sever. În tot acest timp, clădirea a fost prost întreţinută. Fiind construită din materiale tradiţionale – lemn, cărămidă şi parţial din cărămidă nearsă, procesul de deteriorare a fost extrem de rapid. Monumentul istoric a intrat în proprietatea Episcopiei Greco-Catolice Oradea în 2016. Lucrările de reabilitare a casei lui Iuliu Maniu au început în ianuarie 2015 şi au fost finalizate în toamna lui 2019, după o amplă campanie publică de strangere de fonduri.
În noiembrie 2019, Casa Memorială a fost decorată de către preşedintele Klaus Iohannis cu Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”.