Ministrul Economiei a anunțat că normele de aplicare pentru voucherele de pentru anul 2025 urmează să fie finalizate .Sunt două variante: fie ca angajatul să-și plătească singur vacanța, iar apoi compania va deconta cei 800 de lei, fie ca banii să fie dați în avans, iar ulterior angajatul să vină cu dovada că i-a folosit într-un sejur în România
„Sunt cel puţin două variante acum. Cea mai apropiată de fezabilitate, din punctul meu de vedere, după discuţiile tehnice cu colegii mei, e cea în care omul ajunge să-şi plătească sejurul, să vină cu factura către companie şi ulterior, la următorul salariu, să primească cei 800 de lei. Sunt şi alte opinii care spun că ar trebui să fie făcută o formulă în care să dau în avans acei 800 de lei sub forma unor vouchere, care, ulterior, va trebui să demonstreze angajatul că a folosit acele vouchere”, a arătat el.
E un mecanism care, într-o variantă sau în alta, va putea să producă „o anumită neplăcere”, a apreciat Bogdan Ivan.
„Dar ce e foarte important e faptul că noi căutăm să facem cât mai simplu acest mecanism, nici să-i punem pe inspectorii ANAF să-i caute pe oameni dacă şi-au depus sau nu facturile, nici să-i încurcăm la nivelul în care să punem angajatorul să verifice fiecare factură. Aşa că mecanismul cel mai simplu va fi cel în care omul arată că a făcut cheltuiala şi luna viitoare intră pe card 800 de lei în plus”, a declarat Ivan.
Amintim că în 2025, Guvernul va subventiona doar jumate din voucherele de vacanță. Așadar, cine își dorește voucher de vacanță de 1.600 de lei trebuie să pună jumătate din sumă din fondurile proprii. A fost compromisul la care Executivul a ajuns cu sindicatele din HORECA.