Experții în nutriție recomandă consumul a cel puțin cinci porții de legume și fructe pe zi. Care sunt motivele, este aproape evident: sunt sănătoase, gustoase, sărace în calorii, ieftine și previn numeroase boli. Cu toate acestea, mai puțin de jumătate dintre români consumă o cantitate suficientă zilnic.
O dietă cu o proporție ridicată de alimente vegetale te ajută să te menții sănătos și să previi boli, de aceea, în mod ideal, fiecare om ar trebui să consume zilnic trei porții de legume proaspete sau gătite ușor și două porții de fructe. De aceea, dacă te afli printre cei care consideră dificil de implementat acest lucru, află detalii despre regula „de 5 ori pe zi” și cum o poți încorpora în viața ta de zi cu zi. Iar dacă nu ești convins de motivele și beneficiile pe care ți le pot aduce, vei afla totul în cele ce urmează.
Iată de ce și cum să le consumi mult mai des :
De ce fructele și legumele trebuie să facă parte din meniul tău zilnic?
Există numeroase motive pentru care trebuie ca atât fructele, cât și legumele să fie consumate zilnic, cele mai importante fiind următoarele:
-
Conțin vitamine, minerale și oligoelemente
Vitaminele, mineralele și oligoelementele sunt necesare pentru formarea celulelor, a oaselor și dinților, pentru metabolism sau în interacțiunea nervilor și mușchilor. Vitamina A sau D sunt importante pentru vedere sau absorbția calciului, iar mineralele și oligoelementele, precum fierul sau iodul, au funcții importante în organism. Corpul uman nu le poate produce. De aceea, acestea trebuie asimilate prin alimente.
-
Conțin fibre
Fibrele se găsesc aproape numai în legume și fructe. Alimentele bogate în fibre oferă un efect de sațietate de lungă durată, ceea ce ajută la reducerea greutății, dar ele au și rolul de a stimula activitatea intestinală și de a favoriza digestia. Consumul regulat ajută la scăderea colesterolului din sânge și reduce riscul de obezitate, hipertensiune arterială, diabet zaharat sau anumite tulburări ale metabolismului.
-
Conțin substanțe vegetale secundare
Culoarea, gustul și mirosul fructelor și legumelor este oferit de cele peste o sută de mii de fitochimicale cunoscute, acestea având efecte antiinflamatorii și antibacteriene. Printre cele mai cunoscute astfel de substanțe sunt polifenolii, datorită efectelor antioxidante, ei reducând riscul bolilor cardiovasculare sau a anumitor tipuri de cancer.
Sfaturi utile pentru a implementa ușor „regula de 5 ori pe zi” privind consumul de vegetale
Există câteva moduri de a crește cantitatea zilnică de produse vegetale consumate zilnic, cele mai utile fiind acestea:
- Ține întotdeauna la vedere coșurile cu fructe și legume, în special atunci când se apropie orele de masă;
- Consumă cât mai des, chiar zilnic, salate din legume cu frunze verzi. Dacă folosești des lăstari sau răsaduri proaspete, datorită cantităților mari de fibre, vitamine și proteine conținute, este recomandat să utilizezi un dispozitiv imunofix impotriva bacteriilor, căci sunt foarte predispuse la contaminarea cu germeni. Semințele utilizate, procesul de producție sau modul de depozitare sunt factorii care pot duce la dezvoltarea bacteriilor pe acestea;
- Gătește zilnic rețete culinare cu multe legume. Folosește cât de des poți ardei, morcovi sau broccoli și, astfel, vei consuma necesarul zilnic de legume. Pentru desert, consumă diferite tipuri de fructe;
- Ține cont întotdeauna de variantele oferite de fiecare sezon și consumă-le, pentru un meniu cât mai variat;
- Încearcă pentru o zi sau două pe săptămână să devii vegetarian. În acest fel, vei descoperi numeroase moduri de a consuma legumele și fructele.
Efectele benefice ale dietelor pe bază de alimente vegetale pot fi observate în câteva săptămâni, atât în aspectul pielii, cât și în ceea ce ține de alți factori de risc, precum reducerea greutății, scăderea tensiunii arteriale sau nivelul lipidelor din sânge. Iar pe termen lung, consumul acestora este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru sănătatea ta.
Sursa foto: shutterstock.com