Românii vor avea 17 de zile libere nelucrătoare în anul 2024, dintre care 10 vor pica în cursul săptămânii. Din 366 zile, 252 vor fi lucrătoare și 114 sunt libere.
Începând cu anul 2024, zilele de 6 și 7 ianuarie, de Sărbătoarea Botezului Domnului și Sfântul Ioan Botezătorul, vor fi zile libere nelucrătoare, potrivit unei decizii a Guvernului.
De asemenea, în anul 2024 bugetarii vor beneficia de trei zile libere în plus, respectiv 2 mai, 16 august și 27 decembrie, deoarece pică între zilele de sărbătoare legală și weekenduri. Astfel, bugetarii vor beneficia în anul 2024 de 20 de zile nelucrătoare, din care 13 în cursul săptămânii.
Pentru a recupera aceste zile, „instituțiile și autoritățile publice își vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la datele de 31 mai 2024, 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite”, se arată în nota de fundamentare.
Prima minivacanță va fi la începutul lunii mai. Ziua de 2 mai pică într-o zi de joi, între două alte sărbători legale, respectiv 1 mai – Ziua Muncii, care este într-o zi de miercuri și 3 mai – Vinerea Mare. Duminică, 5 mai, este Paștele Ortodox, iar luni, 6 mai este a doua zi de Paște. Rezultă deci o minivacanță de 6 zile.
A doua minivacanță va fi în luna august: 16 august pică într-o zi de vineri, imediat după sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, Sfânta Maria mare, care este joi. Împreună cu weekendul rezultă o minivacanță de 4 zile.
A treia minivacanță va fi de Crăciun: În condițiile în care Crăciunul (25 decembrie) și a doua zi de Crăciun (26 decembrie) pică miercurea și respectiv joia, Guvernul a decis ca și ziua de vineri, 27 decembrie să fie liberă pentru bugetari, rezultând altă minivacanță de 5 zile.
Zilele libere legale se aplică tuturor românilor, însă pentru angajații din sectorul bugetar Guvernul decide dacă acordă zile suplimentare libere pentru a face punte între o sărbătoare legală și un weekend.
Așadar, în 2024, următoarele zile sunt libere: 1 ianuarie – Anul Nou (luni); 2 ianuarie – A doua zi după Anul Nou (marți); 6 ianuarie – Bobotează (sâmbătă); 7 ianuarie – Sfântul Ion (duminică); 24 ianuarie – Ziua Principatelor Române (Mica Unire) (miercuri); 1 mai – Ziua Muncii (miercuri); 3 mai – Vinerea Mare (vineri); 5 mai – Paștele ortodox (duminică); 6 mai – A doua zi de Paște ortodox (luni); 1 iunie – Ziua copilului (sâmbătă); 23 iunie – Rusaliile (duminică); 24 iunie – A doua zi de Rusalii (luni); 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) (joi); 30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă); 1 decembrie – Ziua Marii Uniri (duminică); 25 decembrie – Crăciunul (miercuri); 26 decembrie – A doua zi de Crăciun (joi).