Părinții ai căror copii nu mai pot merge la școală din cauza epidemiei de coronavirus vor primi zile libere plătite. Pentru a beneficia de acest sprijin, părinții trebuie completeze o cerere și o declarație pe proprie răspundere, pe care le vor depune la angajator.
Modelul cererii și al declarației pe propria răspundere de care părinții au nevoie pentru a beneficia de zile libere plătite, în situația în care se închid unitățile de învățământ din cauza epidemiei de coronavirus, pot fi descărcate de pe site-ul Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj, la secțiunea „Formulare contract individual de muncă – Alte formulare”.
Legislația în vigoare prevede acordarea de zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor, în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a rezultatului anchetei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului efectuată de direcţia de sănătate publică judeţeană şi având în vedere hotărârile comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă .
- au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie antepreşcolară;
- celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.
Părintele va depune o cerere la angajatorul său, care va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, de o copie a certificatului/certificatelor de naștere al/ale copilului/copiilor precum și, dacă este cazul, de o copie a certificatului de încadrare în grad de handicap al copilului ori adultului în vârstă de până la 26 de ani.
Angajatorul este obligat să acorde zilele libere dacă angajatul solicită acest drept. Pentru fiecare zi liberă, părintelui i se acordă o indemnizație în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Indemnizaţia este în sumă brută fiind supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale, în condiţiile Codului Fiscal.
Prevederile ordonanţei de urgenţă se aplică tuturor angajaţilor din sectorul public şi privat, pe toată perioada de limitare sau suspendare a cursurilor în unitatea de învăţământ sau a activităţii serviciilor de zi destinate persoanelor cu handicap, pe perioada stării de alertă şi după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului şcolar 2020-2021.