Prima zi a lunii octombrie este, la nivel mondial, dedicată luptei împotriva cancerului de sân. Momentul un prilej pentru a le reaminti femeilor că, printr-un control medical făcut la timp, maladia poate fi descoperită şi învinsă. În România, mai puţin de 10% din noile cazuri sunt diagnosticate în fază incipientă. În lume, potrivit statisticilor, la fiecare 14 minute, o femeie moare din cauza cancerului la sân.
În Romania, cancerul de sân reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, fiind prima cauză de mortalitate pentru femeile din grupa de vârstă 15-49 ani. Depistarea precoce a cancerului de sân poate salva viața pacientei.
Cancerul de sân este principala cauză de deces prin cancer la femei. În Europa, una din opt femei este afectată de cancer la sân, anual sunt diagnosticate cu cancer de sân 500.000 de femei, iar 130.000 de femei mor anual din cauza acestei maladii.
Ziua luptei impotriva cancerului de san este marcata anual, incepand cu 2014, la data de 1 octombrie si astfel toata luna a devenit Luna Internationala a Constientizarii Cancerului Mamar. Scopul decretarii acestei zilei este acela de a creste gradul de constientizare cu privire la cancerul de san si subliniaza importanta campaniilor de informare, a preventiei si programelor de screening.
Practica screening-ului mamar peste tot în lume prevede ca femeile peste 40 de ani să efectueze anual o mamografie, iar cele sub 40 de ani să efectueze ecografia de control. O mamografie poate depista o afecţiune a sânului cu doi ani înainte ca ea să poată fi palpată.
De asemenea, autoexaminarea sânilor face parte din îngrijirea sănătăţii fiecărei femei, aceasta devenind astfel familiară cu felul în care aceştia arată în mod normal, în diferite momente ale lunii. Este cel mai practic mod de a descoperi orice nodul sau modificare a sânilor. Autoexaminarea lunară a sânilor îşi propune să depisteze apariţia sau accentuarea unei anomalii.
Ziua luptei împotriva cancerului de sân este marcată la 1 octombrie şi la nivel mondial. În zeci de ţări se desfăşoară, la această dată, acţiuni la scară largă, cum ar fi iluminări ale unor clădiri în roz, marşuri, distribuirea de fundiţe roz etc, menite să le amintească femeilor că, prin prevenţie şi prin efectuarea de controale medicale periodice, îşi pot păstra sănătatea.