Ziua Mondială a Diabetului este una dintre cele mai mari campanii de conștientizare a diabetului în lume și este marcată în fiecare an la data de 14 noiembrie. Lansată în 1991 de către Federația Internațională de Diabet și Organizația Mondială a Sănătății, Ziua Mondială a Diabetului urmărește promovarea importanței unei acțiuni coordonate și concertate pentru abordarea diabetului ca problemă critică globală de sănătate.
Diabetul este o boală cronică netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulină, sau nu produce deloc, sau atunci când organismul nu mai poate utiliza insulină cum trebuie. Insulina este un hormon produs de pancreas, care acționează ca o cheie care permite glucozei din alimentele ingerate să treacă din circulația sanguină în celulele corpului pentru a produce energie. În sânge, toți carbohidrații din alimente sunt transformați în glucoză. Insulina ajută glucoza să intre în celule.
Diabetul a ajuns să reprezinte o provocare globală semnificativă pentru sănătatea și bunăstarea indivizilor, familiilor și țărilor.
Pentru a marca această zi, în județul Sălaj s-a desfășurat o acțiune de prevenție, coordonată de medicii primari de diabet, nutriție și boli metabolice Daniela Gabriela Zaharie și Cătălina Groza. Împreună cu o echipă de asistente medicale, acestea au făcut testări gratuite ale glicemiei pentru cei interesați, iar acolo unde a fost cazul, au oferit și sfaturi medicale.