21 Martie este declarată Ziua mondială a poeziei. În celebrarea Zilei mondiale a poeziei, UNESCO recunoaşte capacitatea unică a poeziei de a surprinde spiritul creativ al minţii umane şi puterea ei de a schimba modul de a vedea ceea ce ne înconjoară.
Ziua mondială a poeziei este marcată ca urmare a aplicării unei decizii a UNESCO, emisă în timpul celei de-a 30-a sesiuni susţinute la Paris, în perioada octombrie-noiembrie 1999, potrivit www.un.org, cu scopul de a sprijini diversitatea lingvistică prin exprimarea poetică şi de a lărgi oportunitatea ca limbile pe cale de dispariţie să fie auzite.
UNESCO subliniază, pe pagina dedicată zilei, ocazia oferită pentru a aduce un omagiu poeziei, de a reînvia tradiţiile orale ale recitalurilor de poezie, de a promova citirea, scrierea şi predarea poeziei, de a încuraja legătura dintre poezie şi alte arte, precum teatrul, dansul, muzica şi pictura.
Poezia poate schimba modul în care oamenii văd lumea, poate inspira remedierea legăturilor dintre oameni şi poate crea armonie între aceştia. Poezia continuă să adune oamenii împreună pe întreg mapamondul, oferindu-le posibilitatea de a se cunoaşte şi de a se înţelege mai bine.
În celebrarea Zilei mondiale a poeziei, UNESCO recunoaşte capacitatea unică a poeziei de a surprinde spiritul creativ al minţii umane şi puterea ei de a schimba modul de a vedea ceea ce ne înconjoară.
În urmă cu mai bine de 6000 de ani a fost scrisă cea mai veche poezie din lume. Aceasta se află astăzi la Muzeul Arheologic din Istanbul, Turcia. Poemul este scris pe o tăbliță de argilă si cuprinde versuri ale unui autor necunoscut pe care mireasa regelui Shu-Sin trebuia să i le recite acestuia în cursul unui ritual de virilitate.
Cel mai vechi poem epic din istorie are o vechime de 2000 de ani înainte de Hristos. Titlul acestuia este „Epopeea lui Ghilgameş”, poemul fiind realizat cu scriere cuneiformă, pe 12 tăbliţe de lut.
Ziua Mondială a Poeziei este o ocazie de a celebra toți poeții din întreaga lume, de a face să renască tradiția recitării versurilor scrise de milioanele de oameni care au trăit pentru această artă divină, pentru promovarea lecturii, scrierii și predării poeziei, stimularea convergenței dintre poezie și alte arte precum teatru, dans, muzică și pictură, precum și creșterea vizibilității poeziei în mass-media.
Cel mai bine vândut poet din toate timpurile este Shakespeare.
Are peste 4 miliarde de volume vândute în toate colţurile lumii. Cel mai mare poet rus şi fondatorul literaturii ruse moderne, Puşkin, îi urmează îndeaproape lui Shakespeare în topul celor mai vânduţi poeţi din toate timpurile.
După anul 2009, ideea de a organiza manifestări dedicate “Zilei Internaţionale a Poeziei” este preluată de tot mai multe asociaţii culturale, ligi şi alte societăţi ale scriitorilor din România.