Crăciunul este marea zi a naşterii Mântuitorului Iisus Hristos, fiind sărbătorită de toţi creştinii în data de 25 decembrie a fiecărui an. Acum mai bine de 2000 de ani, Fecioara Maria, prin puterea Duhului Sfânt, a născut în Bethleemul Iudeii, pe Pruncu Iisus, într-o iesle săracă.
Sărbătoarea Naşterii Domnului (numită în popor Crăciunul), sărbătorită în fiecare an la 25 decembrie, ne aduce vestea venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu făcut om, pentru mântuirea noastră. Naşterea Mântuitorului a avut loc la nouă luni după Întruparea Sa de la Duhul Sfânt, la Buna-Vestire, când Dumnezeu a trimis pe Arhanghelul Gavriil să vestească Fecioarei Maria.
Sărbătoarea Crăciunului a reprezentat dintotdeauna un prilej de bucurie pentru creştini, şi mai ales pentru copii, care aşteaptă cu nerăbdare, an de an, zilele în care merg sa colinde, împodobesc bradul, se duc la biserică şi, dupa un post lung, se bucură de o masă îmbelşugată în familie, în mijlocul celor dragi.
Preotul zălăuan Ioan Ghiurco susţine că Naşterea Mântuitorului reprezintă cel mai important eveniment al istoriei universale.
Preotul mai spune că venirea lui Iisus pe Pământ a venit într-un moment în care omenirea ajunsese pe marginea prăpastiei.
Craciunul a fost stabilit ca sărbătoare oficială în anul 325 de către primul împărat roman creştin, Constantin cel Mare, fixandu-se atunci ziua de 25 decembrie. În anul 354, Liberius, episcopul Romei, a reconfirmat oficial aceeaşi data pentru sărbătoarea Naşterii Domnului.