Ziua naţională a pădurilor este sărbătorită la 25 martie, evenimentele prilejuite de aceasta desfăşurându-se în cadrul ”Lunii plantării arborilor”, care are loc, de regulă, între 15 martie şi 15 aprilie.
Adoptat în luna februarie de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, Ziua naţională a pădurilor este instituită în data de 25 martie, cu scopul de a creşte gradul de responsabilizare asupra gestionării, conservării şi dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare, potrivit proiectului de lege.
Ziua naţională a pădurilor este instituită în data de 25 martie, cu scopul de a creşte gradul de responsabilizare asupra gestionării, conservării şi dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare.
Pădurea oferă adăpost și hrană multor viețuitoare, contribuie la menținerea regimului de temperatură și al precipitațiilor, la reducerea vitezei vântului, la diminuarea eroziunii solului și la evitarea alunecărilor de teren și a inundațiilor. Îmbogățește atmosfera în oxigen, ceea ce justifică denumirea de „plămân verde al Terrei“, are un efect purificator, reținând diferiți poluanți. Este și un important furnizor de materii prime (lemnul folosit în industria mobilei, a celulozei și a hârtiei, pentru construcții și drept combustibil), de alimente (fructe de pădure, ciuperci), plante medicinale. Pădurea a reprezentat dintotdeauna o sursă de relaxare, dar și de inspirație artistică pentru om.
În urma tăierilor masive și a unor incendii, suprafețele împădurite s-au redus, iar viețuitoarele din pădure au devenit tot mai rare sau chiar au dispărut. Vânatul excesiv a redus numărul indivizilor unor specii precum capra neagră, cerbul, vulturul pleșuv, cocoșul de mesteacăn etc. și a provocat dispariția zimbrului și a unor specii de vulturi. În zonele defrișate, versanții dealurilor și munților sunt expuși eroziunii solului, alunecărilor de teren și modificărilor climatice (intensificarea vântului).
Această zi a fost instituită prin Legea 23/2017, promulgată la 20 martie 2017 şi având ca scop creşterea gradului de responsabilizare asupra gestionării, conservării şi dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare. Totodată, potrivit legii, autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, administratorii pădurilor proprietate publică a statului, ocoalele silvice private, împreună cu autorităţile publice locale şi organizaţiile neguvernamentale pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi acestei zile.
Conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în România fondul forestier ocupa 6,592 milioane de hectare la sfârşitul anului 2019, respectiv 27,7% din suprafaţa ţării.
ONU recomandă statelor membre să organizeze acțiuni pentru reconstituirea pădurilor de toate tipurile, prin organizarea unor campanii de plantare a arborilor.