La Centrul Militar Național a avut loc ceremonia prilejuită de Ziua pașaportului românesc, ocazie cu care ministrul Afacerilor Interne, Nicolae Lucian Bode, a transmis un mesaj de apreciere pentru reducerea birocrației și identificarea de soluții care să vină în sprijinul cetățenilor.
Ziua Pașaportului Românesc a avut loc la Centrul Militar Național, iar cu această ocazie ministrul Nicolae Lucian Bode a transmis un mesaj și a oferit distincții unor Servicii Publice Comunitare de Pașapoarte.
Ministrul afacerilor interne a reamintit faptul că Direcția Generală de Pașapoarte, în colaborare cu celelalte structuri ale MAI, a dovedit o preocupare constantă pentru modernizare și pentru asigurarea funcționării neîntrerupte a sistemului de emitere, gestionare și eliberare a pașaportului.
,,Peste câteva zile aniversăm 111 ani de istorie a pașaportului românesc și 15 ani de biometrie de la lansarea primul pașaport electronic românesc.Astăzi, în cadrul unui eveniment aniversar dedicat Zilei Pașaportului Românesc, am premiat performanța și am lansat cu sprijinul Romfilatelia o emisiune de timbre având ca temă primul pașaport electronic românesc. Pașaportul românesc a parcurs un amplu proces de modernizare, în urma căruia beneficiem de o generație de pașapoarte care se ridică la cele mai înalte standarde, la nivel internațional, în ceea ce privește securitatea documentelor de călătorie.
Unul dintre obiectivele MAI este digitalizarea serviciilor publice. Astfel, structurile de pașapoarte au reușit să valorifice instrumentele digitale, Direcția Generală de Pașapoarte fiind printre primele structuri guvernamentale care a introdus facilități moderne pentru cetățeni.Anul acesta, începând cu data de 20 martie, se va mai face un pas pe acest drum al digitalizării, urmând să lansăm un nou serviciu pentru cetățeni. Astfel, serviciul de programare online pentru depunerea cererilor de pașapoarte va fi disponibil și prin intermediul HUB-ului de servicii al MAI.Serviciul va permite efectuarea unei programări începând cu ziua curentă, pentru o perioadă de 90 de zile calendaristice. Însă am încredere că progresele înregistrate până în prezent nu se vor opri aici. Prin promovarea de proiecte inovative, structurile de pașapoarte au dovedit o capacitate mare de adaptabilitate, profesionalism și implicare în oferirea de servicii publice eficiente, moderne și de calitate.Îi felicit pentru aceste realizări si le urez succes în proiectele viitoare!Cetățeanul va fi și pe mai departe în centrul preocupărilor structurilor MAI, iar cea mai bună evaluare rămâne gradul de satisfacție al locuitorilor țării noastre în raport cu eficiența și calitatea activității prestate! ”, a scris pe pagina de socializare Nicolae Lucian Bode.
Tot în cadrul acestei ceremonii, ministrul afacerilor interne a oferit distincții unor Servicii Publice Comunitare de Pașapoarte care s-au remarcat prin activitățile desfășurate, precum și unor angajați care au dat dovadă de vigilență și au împiedicat încercările unor cetățeni de a obține, în mod fraudulos pașapoarte, folosind documente false, cu modificări sau datele de identitate ale altei persoane.
În cursul anului trecut, au fost emise 2.413.021 documente de călătorie (față de 1.593.012 emise în 2021), dintre care 2.316.273 pașapoarte simple electronice și 96.748 pașapoarte simple temporare , comparativ cu anul 2021, când au fost emise 1.488.718 pașapoarte simple electronice și 104.294 pașapoarte simple temporare.
Numărul pașapoartelor electronice emise în anul 2022 a crescut cu 56% față de anul 2021, respectiv cu 50% față de anul 2019. În prezent, zilnic, se depun, în medie, 6.700 de cereri pentru eliberarea pașaportului, atât la serviciile publice comunitare, cât și la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate.
Încă de la începutul anului curent, timpul mediu de eliberare a pașapoartelor a fost de 3-5 zile.